Winnaar Gelderse Natuurfotowedstrijd 2023

Winnaar Gelderse Natuurfotowedstrijd 2023

Trots, wat een weekend! Na vier jaar finalist geweest te zijn, ben ik tijdens dit vijfde achtereenvolgend deelnemende jaar er ‘eindelijk’ in geslaagd om de categorieprijs te winnen! De jury heeft mijn foto ‘de vliegensvlugge tauvlinder’ uitgeroepen tot winnaar in de categorie Macro! Een hele fijne eerste plaats waar ik erg blij mee ben en aangezien de goede concurrentie is dit een hele grote eer! Daarnaast waren er weer meer dan 1000 inzendingen.

Afgelopen weekend, 10 oktober 2023 vond de jaarlijkse uitreiking van de Gelderse natuurfotografiewedstrijd plaats in Kasteel Hackfort te Vorden. De wedstrijd wordt hoofdzakelijk georganiseerd door BuitenGewoon Gelderland, het natuurplatform van Omroep Gelderland in samenwerking met Geldersch Landschap en Provincie Gelderland.

Dit jaar was het alweer de vijfde editie en voor het eerst werd de uitreiking niet buiten georganiseerd, maar binnen in het kasteel Hackfort. Dit in de prachtige Westerholtzaal uit de 19e eeuw, de zaal hing vol met oude schilderijen en er hing een echte middeleeuwse sfeer. Een bijzonder mooie plek voor de uitreiking, daarnaast werden we ontvangen met mooie en lekkere gebakjes en wat te drinken. Alles was bij binnenkomst netjes gereed, dus samen met schoonmoeder Anja zochten we snel een mooi plekje uit onder de grote kroonluchters.

Afgelopen jaren was mijn vrouw, Melissa mijn trouwe aanhang, maar helaas werd ze dit jaar verhinderd om mee te gaan, omdat ze moest werken. Gelukkig wou Anja wel met mij mee! Dit jaar was ook voor het eerst dat er geen tv opnames waren voor Omroep Gelderland, wel was het radiomannetje van de regionale radio aanwezig. Aan de ene kant jammer natuurlijk, maar aan de andere kant gaf het wel veel rust en draaide het deze keer meer om de natuurfotografen dan om het tijdsschema van het tv-programma. Er ontstond meer ruimte en daardoor mocht elke finalist even kort aan het woord komen tijdens de uitreiking, wat ik een mooie vooruitgang vond. Je wordt even in het zonnetje gezet!

Dit jaar ben ik niet genomineerd met één foto, maar zelfs met twee foto’s. Eén foto in de categorie macro (De vliegensvlugge tauvlinder) en één foto in de jaarlijkse thema categorie: Natuur naar de haaien (De huilende boom). Per categorie zijn er tien aanwezige finalisten die vervolgens kans maken op de categorieprijs of op de overallprijs.

Het moment is aangebroken, in alle rust roept de presentator de namen op van de top drie. Deze mogen dan naar voren stappen, en ik dus ook en daar sta je dan ineens voor het publiek bij je foto met een microfoon voor je mond in allerlei emoties te wachten op de uitslag. Je bent er zo dichtbij, maar er kan er ook maar één winnen en dat weet ik donders goed uit mijn vorige wedstrijd ervaringen. Eindelijk kwam daar het verlossende woord en hoorde ik dat ik dit jaar de gelukkige winnaar ben van de categorie macro! In de andere categorie (natuur naar de haaien) bleef ik steken als finalist, maar dat maakte mij weinig uit op dat moment! Mijn dag kon niet meer kapot 🙂

Overall winnaar was iets te veel gevraagd, deze eer ging naar Pauline van ’t Veld en haar prachtige landschapsfoto! Onze dag werd afgesloten met een daverend applaus, een blos bloemen, een glaasje champagne en een hele fotosessie met alle ander winnaars. Daarnaast ontving ik een waardecheque voor een unieke nachtbeleving in Nachthut Veluwe en een mooi pakket en jaarabonnement van Geldersch Landschap.

Het Jurycommentaar bij mijn winnende foto: “Het is een dromerig beeld en het takje lijkt gebogen te zijn doordat de vlinder eraan hangt. Ook vormen de kleur van de vlinder, het takje en de omgeving samen een mooi geheel. En dat er nog een vliegje aan de linkerkant van een takje zit, is een mooie toevoeging.”

Nieuwsgierig naar de andere winnaars en hun juryrapport. Klik dan hier. Voor het nieuwsbericht: Klik hier.

Daarnaast zijn alle juryprijzen en de drie favorieten per categorie van 11 tot en met 26 oktober te zien als expositie in het Huis der Provincie te zien in Arnhem.

Reacties zijn gesloten.