Biografie

Biografie

Werkwijze en visie

Achter elke foto schuilt een persoonlijk verhaal en mijn grote passie voor de natuur. Het vertelt namelijk iets over de omstandigheden van het moment en het gedrag van het onderwerp. Natuurfotografie is op dit moment voor mij meer dan een plaatje schieten en een hobby. Het is een manier van leven in een omgeving waarin ik me prettig voel, waarin ik tot mijn recht kom en weer tot mezelf kom. Het gene wat mij raakt, rust geeft en bevredigd. Dat gevoel wil ik graag in mijn foto’s overbrengen. Het gaat bij mij niet altijd om totale scherpte en zo groot mogelijk het onderwerp in beeld brengen, maar om de perfectie van de omstandigheden vast te leggen.

Mijn naam is Danny Slijfer, ik ben 29 jaren jong. Geboren in Doetinchem, opgegroeid in Terborg en begonnen met fotograferen op kamers in Arnhem. Momenteel ben ik woonachtig in Dieren, tegen de prachtige Veluwe aan. Alle foto’s die op mijn website of social media geplaatst zijn, zijn gemaakt in de bijzondere Nederlandse natuur en voornamelijk in de provincie Gelderland. Alle foto’s zijn in het wild gemaakt en gefotografeerd in hun natuurlijke vrije omgeving. De kernwoorden in mijn fotografie zijn eenvoud, natuurlijk, rust, sfeer, maar ook realiteit en details. Ook compositie, licht, omgeving en gedrag zijn belangrijke elementen in het uiteindelijke resultaat.

Wat mij vaak aanspreekt tijdens het fotograferen is het onderwerp dat opgaat in zijn omgeving en zijn unieke gedrag. De verschillende detail en licht- en omgevingsomstandigheden naast het onderwerp maken voor mij de foto op dat moment uniek. Voor mij persoonlijk is de beleving van het moment bepalend voor de kwaliteit van de foto. Wat je veel ziet, nu natuurfotografie een veel beoefende hobby is, is dat veel fotografen zich ophouden op voorspelbare, populaire of ingerichte plekken, waar ze zich in groepen verzamelen, overbevolkte hutten of rijen dik naast de weg staan. In het verleden heb ik bij de Hertenbronst op de Hoge Veluwe gestaan, maar het gevoel klopte niet. Daarom zul je mij er niet meer tussen vinden. Daarnaast fotografeer ik ook niet vanuit (betaalde) vogel hutten. Ten eerste omdat er voor mij geen natuurlijke, realistische wildlife sfeer heerst, ik krijg het gevoel van dierentuin fotografie, teveel gecreëerd door de mens. Ten tweede, de foto’s zijn niet meer uniek en persoonlijk als je naast elkaar in een rijtje staat. Ten derde, ik heb zelf niets ontdekt, waardoor ik geen creativiteit vind. Ik werk het liefst alleen en ga op ontdekking met de auto of elektrische scooter. Hierbij is geduld een schone zaak en Less is more volgens mij. Ook op de veelvoorkomende algemene soorten raak ik niet uitgekeken en probeer deze dan ook zo uniek en natuurlijk mogelijk vast te leggen. Vergeet niet dat deze ergens elders wel zeldzaam kunnen zijn, tevens zijn ze vaak net zo mooi. Mijn werk bestaat eigenlijk alleen uit de Nederlandse natuur. 

Wie ben ik en wat is mijn achtergrond?

Ik ben een persoon die het vanaf kinds af aan al heerlijk vindt om buiten te zijn. In de tuin of om de natuur in te trekken, tot rust te komen en te genieten van de natuur. Als het zich toelaat ga ik op pad met de auto naar verschillende natuurgebieden in mijn woonomgeving. Helaas kamp ik tot op heden met een beperking genaamd CVS/ME, waardoor voor mij niets, maar dan ook echt niets vanzelf gaat. Dit kan flink frustrerend zijn in de natuurfotografie. Soms lijkt het onmogelijk, maar het maakt me trots op wat ik tot nu toe bereikt en gezien heb. Ik ben ook trots op deze website, ik zie deze als een verlengstuk van mijzelf. De natuurfotografie maakt voor mij het leven zinvol. Het geeft mij doelen, nieuwe energie en brengt mij in contact met de buitenwereld. Ik zal dan ook niet meer zonder kunnen.

Mijn passie voor de natuur was er al op jonge leeftijd. Ik was als kind altijd buiten te vinden, binnen verveelde ik me rot. Ik zat hoog in de bomen, tot diep in het water en het struikgewas. Ik verzamelde van alles uit de natuur. Van een bos wilde kruiden voor moeders, het onderhouden van stekelbaarsjes tot het verzorgen van een gewond kauwtje. Die vervolgens dag in dag uit tam op mijn schouder zat. Toen was de voorliefde voor de natuur er al en had ik oog voor details zonder dat ik me hiervan bewust was.

Een fase die hierop volgde was mijn MBO hoveniersopleiding met onder andere het determineren van planten (plantenkennis). Daarna mijn vervolgstudie HBO Tuin- en landschapsinrichting. Tijdens deze vervolgopleiding kwam ik in aanraking met een aantal lessen algemene fotografie. Ik maakte met mijn mobiel al jaren overal foto’s van, maar dit was wat anders. Een jaar na mijn afstuderen in 2015 besloot ik om te investeren in mijn eerste spiegelreflexcamera, een instapmodel (Nikon D3200). Daarna ontstond in de loop van de tijd een nieuwe passie en hobby; natuurfotografie! In januari 2016 fotografeerde ik mijn eerste ijsvogel en was verkocht aan de natuurfotografie! Daarna begon de passie en verslaving voor de natuur pas echt.

Door natuurfotografie leerde ik de wereld van de fauna kennen, flora was me al aardig bekend. Met name het individuele gedrag van insecten, vogels en zoogdieren inspireerde mij. Dit fascineert mij tot op de dag van vandaag nog steeds. Over de natuur raak ik nooit uitgeleerd, elke keer ontdek ik iets nieuws. Soms al bij de voordeur, in de tuin of op het hoekje van de straat. Ik zag niet meer, maar begon echt met kijken.  Met veel geduld en herhaling zal je de prachtige (kleine) wonderen van de natuur zien!

Materiaalgebruik

Body:       Nikon D7200
Lenzen:   Nikon AF-S Zoom 80-400 mm  F4.5 – 5.6G  ED  VR
                  Sigma 150 mm F2.8 APO Macro EX  DG  OS
                  Sigma 10-20 mm F3.5 EX DC
Statief

Bewerking

De foto’s gaan vanuit RAW formaat door Adobe Lightroom voor lichte fotobewerking zoals contrast, belichting, verscherpen, ruisvermindering, verwijderen van lensvlekjes en bijsnijden. De realiteit blijft hierdoor behouden en er wordt niks in- of uit de foto gefotoshopt. Vervolgens plaats ik mijn foto’s in een klein formaat (jpg) op mijn website en social media kanalen.

Contact

Ik vind het erg leuk als u een bericht achterlaat op mijn website of Facebookpagina, dit voelt voor mij als een grote waardering. Daarnaast sta ik natuurlijk ook open voor verbeterpunten en alle andere vragen en ben ik te volgen op Instagram.

 

© Danny Slijfer Fotografie - 2019