Werkwijze

Werkwijze

Mijn kijk op natuurfotografie

Achter elke foto schuilt een persoonlijk verhaal en mijn grote passie voor de natuur. Het vertelt namelijk iets over de omstandigheden van het moment en het gedrag van het onderwerp. Natuurfotografie betekend voor mij meer dan alleen werk. Het is een manier van leven in een omgeving waarin ik me prettig voel, waarin ik tot mijn recht kom en weer tot mezelf kom. Het gene wat mij raakt, rust geeft en bevredigd. Dat gevoel wil ik graag in mijn foto’s overbrengen, de perfectie van de omstandigheden op de gevoelige plaat vast leggen.

De foto’s die op mijn website of social media geplaatst zijn, zijn hoofdzakelijk gemaakt in de bijzondere Nederlandse natuur en voornamelijk in de provincie Gelderland. Alle foto’s zijn in het wild gemaakt en gefotografeerd in hun natuurlijke vrije omgeving. De kernwoorden in mijn fotografie zijn puur, fris, eenvoud, sfeer, rust en realiteit Ook compositie, licht, kleine details en gedrag zijn belangrijke elementen die meespelen in mijn uiteindelijke resultaat

Bovenstaande: Aldus de jury van natuurfotografie.nl bij een beeld van mij in één van van hun georganiseerde wedstrijden. Een groter compliment is er niet! Dagelijks streef ik hier naar.

Wat ik erg mooi en fascinerend vind om te zien en te fotograferen is wanneer het onderwerp opgaat in zijn omgeving, mij zijn unieke gedrag vertoont en dat ik dit alleen op gepaste afstand mag waarnemen en vastleggen. Dit is dan ook voor mij de rode draad door de natuurfotografie, mijn basis. De verschillende seizoenen, details, licht- en omgevingsomstandigheden maken voor mij de foto en het moment nog meer uniek. Voor mij is de natuurlijke beleving van het moment erg belangrijk en bepalend voor de kwaliteit van de foto. Wanneer alles uiteindelijk samenkomt zorgt dit voor een overweldigend voldaan yes gevoel. Op dit soort momenten ben ik graag alleen en één met de natuur.

Wat mij bij past als persoon en natuurfotograaf is de rust, het ontdekken en onderzoeken, de beleving en de natuur op me af laten komen. Daarom begeef ik mij grotendeels op rustige plekken en niet zo snel op de voor de hand liggende trekpleisters en hutten. Voor mijn gevoel schiet je op deze plekken sneller foto’s die erg veel op elkaar lijken, een beetje dertien in een dozijn. Ik raak snel afgeleid wanneer het druk is en mis het contact met de natuur, daarnaast geeft het mij weinig voldoening. Daarnaast veroorzaak je als groep al snel verstoring en dat voorkom ik het liefst zo veel mogelijk. Ik hoop dat mijn geduld, mijn gevoel en manier van denken terug te zien is in mijn fotografie. Zien is één ding, het uniek vastleggen ervan is een ander verhaal. Het is wel lastig om uniek te blijven in ons landje, maar wanneer dat lukt, dat is voor mij geluk! Wanneer ik echt een ‘eigen’ beeld schiet kan ik heel erg genieten van de prachtige ontmoeting en het uiteindelijke beeld. Een tip: laat de natuur eens op je afkomen en je zult versteld staan hoe dichtbij de natuur komt! Met veel geduld en herhaling zal je de prachtige (kleine) wonderen van de natuur zien.

Ik werk het liefst alleen en ga op ontdekking met de auto of elektrische scooter. Ook op de veelvoorkomende soorten raak ik niet uitgekeken en probeer deze dan ook zo uniek en natuurlijk mogelijk vast te leggen. Vergeet niet dat deze ergens anders wel zeldzaam kunnen zijn, ze zijn vaak net zo mooi. Het individuele gedrag van onze insecten, vogels en zoogdieren fascineert mij elke dag weer. Over de natuur raak ik nooit uitgeleerd. Dit ontdek je al bij de voordeur, in de tuin of op het hoekje van de straat. Ik zag niet meer, maar begon echt met kijken.

Achter de schermen


Materiaalgebruik en bewerking

Het materiaal gebruik vind ik niet belangrijk. Het gaat om de kijk van de fotograaf en het op een unieke manier weten vast te leggen. Anders dan andere fotografen. Ben je toch nieuwsgierig naar mijn materiaal? Ik vertel het je graag.  

De gemaakte natuurfoto’s gaan vanuit de camera in RAW formaat door Adobe Lightroom voor standaard fotobewerking zoals contrast, belichting, verscherpen, ruisvermindering, verwijderen van lensvlekjes en bijsnijden. De realiteit blijft hierdoor behouden en er wordt niks in- of uit de foto gefotoshopt. Vervolgens plaats ik mijn foto’s in een klein formaat (jpg) op mijn website en social media kanalen.