Workshopdocent Kunstbende Utrecht

Workshopdocent Kunstbende Utrecht

Halverwege oktober kreeg ik een mail met daarin de vraag of ik geïnteresseerd was om een coaching/masterclass oftewel workshop te geven op het gebied van natuurfotografie. Deze mail was afkomstig van Laura, zij is werkzaam bij Kunstbende Utrecht. Even kort: wat is Kunstbende?

Kunstbende stimuleert creatieve jongeren van 13 t/m 18 jaar om eruit te halen wat erin zit. Binnen de categorieën Content Creator, Dans, DJ, Expo, Fashion, Film, Muziek, Taal en Theater moedigen ze jongeren aan om hun skills te verbeteren en aan de slag te gaan met het maken van origineel werk. Samen bouwen ze aan een platform KLUB-Kunstbende met workshops, coaching, andere ontwikkelingsactiviteiten én podiumplekken voor jongeren.

Waarom komt Kunstbende dan bij mij uit als natuurfotograaf? Het zit zo: Lisanne had een tweede plek behaald in de categorie Expo (fotografie) bij Kunstbende Utrecht. Lisanne mocht als één van de winnaars tijdens een gesprek met Kunstbende zelf een wens opgeven oftewel zo haar prijs in ontvangst nemen. Lisanne gaf aan dat ze het tof zou vinden om een keer een workshop/masterclass te krijgen van een natuurfotograaf óf om een dagdeel mee te lopen en eventueel samen op pad te gaan. Als stimuleringsprijs van de voorronde, wilde Kunstbende Utrecht Lisanne dit ook graag bieden.

Zo kwam Kunstbende Utrecht uiteindelijk via een tip van Christien van der Veen bij mij terecht. Uiteraard was ik erg enthousiast hierover. Het leek mij erg leuk, al was het wel nieuw en daardoor spannend voor me, maar ik stond er direct voor open. Na wat communicatie over en weer was het zondag 27 november zover! Ik had samen met Lisanne en haar vriend Nick afgesproken om die dag te gaan fotograferen in Park Lingezegen. Ze kwamen ’s ochtends vanuit Apeldoorn langs Dieren, dus het was net zo gemakkelijk en gezellig om vanaf station Dieren samen te gaan. Zo konden we al fijn kennismaken!

Het was deze bewuste ochtend grijs, grijzer, grijst.. Ook bij aankomst bleef het grijs en dat veranderde in de loop van de dag helaas ook niet meer. Hier heb je weinig invloed op, maar gelukkig zijn er in Park Lingezegen altijd wel vogels te vinden. Hier had ik dan ook van te voren in de planning al bewust rekening mee gehouden. Daarnaast had ik ook een leuk zekerheidje in de buurt, want ik wist om de hoek een groepje roestende ransuilen te zitten.

Lisanne koos ervoor om deze workshop te starten met de ransuilen. Een logische keuze, want natuur blijft natuur, je weet nooit hoelang ze er zitten en of ze er überhaupt zitten. Gelukkig zag ik ze bij aankomst al vrij snel zitten. Lisanne en Nick gaf ik de opdracht om ze ook te vinden. Door hun schutkleuren niet heel gemakkelijk, na enkele aanwijzingen vonden zij de uilen ook. Erg leuk was het om hun enthousiasme en verbazing te zien, voor mij was dit al een hoogtepunt van de dag! Mooi om gelijk deze herkenning van enthousiasme en liefde voor de natuur terug te zien!

Vanuit de ransuilen heb ik ze door het mindere weer kennis laten maken met fotograferen vanuit een rijdende schuilhut oftewel de auto. Lisanne kon deze dag goed gebruiken door kennis op te doen van mijn materiaal. Ze heeft prachtige foto’s weten te maken van onder andere blauwe reigers, grote zilverreigers en landende aalscholvers. Na een tijdje rijden besloten we om lopend naar het vogelkijkscherm te gaan. Ze zijn niet voor niets met een natuurfotograaf op stap, slecht weer hoort er nou eenmaal bij.. Bij aankomst constateerden we al vrij snel dat alle vogels te ver weg zaten en in combinatie met het grijze weer er geen opties waren voor een mooie foto. Daarom besloten we onze weg te vervolgen door van Waterrijk Oost naar West te gaan. Het doel was om daar ons geluk te beproeven met misschien een ijsvogel of baardmannetje. We hebben de baardmannetjes gehoord, maar helaas niet gezien.

Al met al was het qua vogels een rustige dag, dat wil niet zeggen dat we niet genoten hebben! We hebben het erg leuk en gezellig gehad met de algemene soorten. Ik heb ze mogen en kunnen vertellen over mijn fotografie, de natuur en hoe ik te werk ga. Daarnaast kon ik Lisanne kennis laten maken met mijn materiaal. Uiteindelijk was voor mij de dag meer dan geslaagd en gezien de reacties en foto’s van Lisanne na de tijd heeft zij ook een mooie en inspirerende dag gehad.

Bij deze wil ik Laura en Kunstbende bedanken voor het vertrouwen en de fijne samenwerking! Erg gaaf om te horen dat ik nu op jullie lijst mag staan als coach/docent. Hopelijk tot een volgende keer. Lisanne en Nick bedankt voor de leuke en fijne dag en tot op Instagram!

Reacties zijn gesloten.