Natuurfotografie boek – Saal Digitaal

Natuurfotografie boek – Saal Digitaal

Een maand geleden kreeg ik de mogelijkheid om in samenwerking met Saal Digitaal een fotoboek te maken met mijn natuurfoto’s. Een bedrijf dat belooft hoogwaardige fotoproducten in briljante kwaliteit te leveren. Nu mocht ik in combinatie met een voucher hun product testen en kijken of de kwaliteit zo goed is als ze beloofden. Super gaaf natuurlijk en ik ben vereerd om dit te mogen doen. Hier tegenover staat dan een eerlijke beoordeling en een stukje reclame. Met de reclame zit het wel goed, een video en wat foto’s van het boek is op social media gedeeld.

Het boek heet ‘Verwondering – De Nederlandse natuur’. Het boek is 72 pagina’s dik, komt uit de professional line en is 30 x 21 cm. De cover is van wit linnen en de pagina’s zijn afgedrukt met HighEnd – print mat papier. Het boek staat vol met mijn eigen natuurfoto’s en kost € 128,29 bij Saal Digitaal. Een flink bedrag, is het dat ook waard? Hieronder een verhalende beoordeling hoe ik het heb ervaren.

Ik als computerkneus heb helemaal niks met computerprogramma’s en al helemaal niet met onbekende programma’s. Liever begin ik er niet aan en als het aan mijn instelling lag dan waren we blijven hangen in Windows 98. Nu moest ik dus in een onbekend fotoprogramma van Saal Digitaal een fotoboek gaan maken. Best een uitdaging voor mij, want mijn vriendin maakt altijd de fotoboeken van onze vakanties. Mijn eerste reactie was dan ook: schat, maak jij het boek dan? Dan ga ik er wel naast zitten voor aanwijzingen. Voordat ik een programma door heb dan zijn we dagen verder en veel dingen zal ik nooit ontdekken. Toch vond ik dit niet zo’n goed idee aangezien dan de beoordeling vanuit ‘ons’ komt in plaats van vanuit mij als natuurfotograaf. Gelukkig had Dave Zuuring wat prachtige video’s gemaakt over het Saal Digitaal fotoboek met wat uitleg. Dat gaf mij moed om toch snel eens te beginnen, want er zat een einddatum aan de gekregen voucher. Wat bleek: ik hoefde de video’s van Dave niet keer op keer terug te kijken, maar één keer was genoeg.

Het fotoprogramma begon met een inleidend menu met productkeuze, formaat, cover materiaal en printkwaliteit. Via bevriende natuurfotografen had ik vernomen dat HighEnd – print mat echt een aanrader was. Deze stond echter niet in de standaard bestelweergave en moest ik apart downloaden. Als ik niet wist dat dit type printpapier bestond had ik never nooit verder gekeken en was ik dit niet te weten gekomen. Dat vind ik zonde, want het printpapier en de kwaliteit van de foto’s zijn geweldig! Super scherp en prachtige kleuren. Het papier is mooi stevig, wat het boek er professioneel uit laat zien. Dus een tip voor Saal Digitaal: zet HighEnd – print mat ook in jullie eerste keuzemenu. De witte linnen kaft die € 5,00 extra kost is echt heel erg strak, de hoeken zijn mooi stevig en goed gevouwen. De touch van de linnen kaft pas echt bij de beleving van het boek. De combinatie met het stevige papier en de printkwaliteit maakt het boek echt geweldig! Ik ben blij dat ik deze keuze gemaakt heb.

Na de inleiding kwam ik terecht in het ontwerpprogramma. Je kan hier kiezen voor een leeg document, maar door Dave is mij al die moeite bespaard gebleven en heb ik gekozen voor het One-Minute Fotoboek in de stijl ‘Simple’. Dit was achteraf een hele goede keuze, want heel veel pagina’s zijn zo makkelijk met foto’s te vullen. Ik vind de naam One-Minute wat oneerbiedig en simpel klinken, alsof je binnen één minuut een fotoboek in elkaar flanst. Het is zeker niet in één minuut gedaan, het kost tijd en perfectie om het boek te maken. Er zit ook een uitgebreid lay-out pakket in het programma, de kant-en-klare lay-outs waren dan ook ideaal. Beviel die niet, dan kon ik zelf de kaders of afbeeldingen verplaatsen, verwijderen of nieuwe toevoegen. Dit ontdekte ik door het te doen, dus petje af voor de programmamakers van Saal Digitaal! Zelfs ik heb mij uitstekend gered en het boek zo kunnen maken hoe ik het wilde.

De printkwaliteit van de beelden op HighEnd – print mat zijn prachtig. Zachte kleuren, uitstekende scherpte en hele lichte textuur in het stevige papier, prachtig! Ik ken de standaard fotoboeken voor een paar tientjes, maar wat ik vandaag door de brievenbus zag vallen was echt van een andere kwaliteit. Het kost wat, maar dan heb je ook echt kwaliteit. In mijn beleving doen ze niet onder voor wat ze de klant beloven. Het product was overigens netjes verpakt in een soort van schuim met een kartonnen doos eromheen. Dit heeft totaal geen beschadigingen opgeleverd en het boek is in perfecte staat geleverd op de afgesproken datum. Ook de mailtjes voor de levering waren duidelijk en ik wist ruim van te voren wanneer het boek geleverd zou worden. Helemaal top! Saal Digitaal bedankt voor de samenwerking en ik hoop dat ik in de toekomst vaker wat voor jullie kan betekenen. Jullie kwaliteit is uitstekend en zo goed als jullie beloven.

Groeten Danny Slijfer – Natuurfotograaf

Reacties zijn gesloten.